Viktor Sukhodrev, interpretariat la cel mai înalt nivel

Leonid Brejnev si Richard Nixon in 1973Liderii lumii, de la Bombay şi Bosnia până la Washington se bazează pe translatori nu doar pentru a interpreta alte limbi, dar şi pentru a le fi transmise nuanţele de limbaj care pot face diferenţa între diplomaţia reuşită şi un incident diplomatic. Imaginaţi-vă o lume în pragul războiului rece, unde pacea poate depinde de abilităţile de translator ale unui singur om.

Timp de trei decenii Viktor Sukhodrev a stat lângă fiecare lider sovietic interpretând fiecare schimb tensionat de replici cu interlocutorii americani. Născut în Moscova, şi-a petrecut şase ani la Londra, întorcându-se la Moscova la vârsta de 12 ani. Aici a absolvit Institutul Militar de Limbi Străine, şi şi-a transformat talentul lingvistic într-o carieră diplomatică, traducând, printre altele, faimoasa replică a lui Nikita Hrusciov adresată Vestului, „Vă vom îngropa”. Preşedintele american Richard Nixon a avut încredere ca Sukhodrev să fie singurul interpret în discuţiile lui cu Leonid Brejnev, şi în 1980 a fost chemat din nou pentru discuţiile dintre Gorbaciov şi Reagan, în ultimele zile ale imperiului sovietic, discuţii care au condus în final la încheierea războiului rece.

Viktor Sukhodrev, un om de un calm legendar, netulburat nici în cele mai tensionate situaţii, dispunea de abilitatea de a uita complet de sine pentru a se transpune total în procesul de interpretare. Aflat adesea în umbra celor faimoşi şi puternici, apreciat atât de liderii sovietici cât şi de cei americani, Viktor Sukhodrev a fost numit regele translatorilor. A murit pe data de 16 mai 2014, la vârsta de 81 de ani.

Articol preluat parţial de pe CNN, corectat şi adaptat.

Grupul IATOMBirou de interpretariat din Bucureşti: Translatori pentru întâlniri de afaceri, conferinţe, seminarii, focus grupuri, interviuri, depoziţii juridice sau orice eveniment care necesită traducere consecutivă sau simultană. Suntem disponibili pentru evenimente oriunde în România sau în afară.
ANPC | Politica de confidenţialitate